Matek érettségin a várható érték és a geometriai valószínűség fogalma

Az érettségizők számára fontos változások várhatók az idei matematika érettségi vizsgán. Az új rendszerre való felkészülés során különös figyelmet kell fordítani a NAT2020 által bevezetett változásokra.


Az új Nemzeti alaptanterv (NAT2020) szerint az exponenciális és lineáris folyamatok leírásával foglalkozó modellalkotó feladatok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ez magában foglalja a számtani és mértani sorozatokat, amelyekkel tavaly 20 pont is elérhető volt a középszintű érettségin.

A NAT2020 további újdonságokat is hoz, például a kamatos kamat és járadékszámítás, valamint a valószínűségszámítás területén. Az új témakörök között szerepel a várható érték és a geometriai valószínűség fogalma, valamint a kvartilisek és a dobozdiagram készítése.

Ezek a témák újdonságok lehetnek a tanárok és a diákok számára egyaránt, és kihívást jelenthetnek a felkészülés során. A mateking.hu e-learning platform ingyenessé teszi az új témakörök összes epizódját az érettségi napjáig, hogy segítse a diákok felkészülését.

A mateking tanácsokat is ad a hatékony felkészüléshez, javasolva, hogy nézzenek meg korábbi érettségi feladatsorokat, majd ellenőrizzék a helyes megoldásokat. Fontos témaköröket emel ki, mint a valószínűségszámítás, statisztika, számtani és mértani sorozatok, térgeometria és függvények.

A mateking.hu oldalon ingyenesen elérhetők a korábbi évek középszintű matematika érettségi feladatsorai is részletes videós megoldással, így a diákok valódi feladatokon gyakorolhatnak és tanulhatnak a helyes megoldásokból.

1001 Inspiráció


Tavaszi kerti kreatív gondoskodás

A kerti metszés olyan varázslat, amely nem csak az ágakat formázza, de a kert egészét átalakítja. Ebben a művészetben azonban a megfelelő eszköz kiválasztása kulcsfontosságú. A professzionális kézi oltóolló a titokzatos kertészeti ceremóniák elengedhetetlen eszköze.


Chip korlátai házi kedvenceknél: Kreatív megoldások a kóborlás ellen

Az elszökésre hajlamos, kóborló kedvencek sokszor fejtörést okoznak a gazdiknak. Ezek a csintalan háziállatok, bár tele vannak szeretettel és kalandvággyal, néha megpróbálhatják határaikat feszegetni. Ebben a helyzetben az eloxált alumínium nyakba akasztható biléták kiváló segítséget nyújthatnak.