A Mozaik Művészete és Róth Miksa Öröksége

Róth Miksa: Az Üvegfestészet és Mozaik Művészet Nagymestere


A mozaikművészet egy ősi és lenyűgöző technika, amelynek során apró, színes üveg-, kő- vagy kavicsdarabokból állítanak össze képeket és mintázatokat. Ez a művészeti forma a görög "muszeion" szóból eredeztetett latin "opus musivum" kifejezésből származik, amely a múzsákhoz közelálló műveket jelenti. A mozaikok készítésének módja, hogy a darabokat cementtel vagy gipsszel rögzítik, esetleg a még nedves vakolatba nyomják bele, hogy tartós és gyönyörű alkotások szülessenek. A mozaikokat mindig is nagyra becsülték, mivel rendkívüli türelmet és művészi érzékenységet igényelnek.

Róth Miksa: Az Üvegfestészet és Mozaik Művészet Nagymestere

Róth Miksa, születési nevén Roth Miksa József, a magyar üvegfestészet és mozaikművészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. 1865. december 26-án született egy zsidó származású családban. Apja és nagyapja is üvegesként dolgozott, így Miksa már fiatal korában megismerkedett az üveg művészetével. Külföldi tanulmányutak során tovább mélyítette tudását, majd 1885-ben megalapította saját "üvegfestészeti műintézetét" Budapesten.

Első műterme a VII. kerületi Dohány utcában volt, majd több helyszínen is dolgozott, míg végül 1911-től a VII. kerületi Nefelejcs utcában működött a "Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete". 1897-től már üvegmozaikok készítésével is foglalkozott, munkásságát a historizmus, majd a szecesszió és az art déco stílusai jellemezték.

Elismerések és Díjak

Róth Miksa számos hazai és nemzetközi elismerést kapott pályafutása során. 1898-ban elsőként neki ítélték az Iparművészeti Állami Aranyérmet, az 1900-as párizsi világkiállításon ezüst, az 1902-es torinói és az 1904-es St. Louisi világkiállításon pedig aranyéremmel tüntették ki. Emellett megkapta a Ferenc József-rend lovagi fokozatát és a kormányfőtanácsosi címet is. Az olasz király aranyérmét a mozaikkészítés technikájának megújításáért nyerte el.

Róth Miksa Művei

Róth Miksa művei díszítik Magyarország legikonikusabb épületeit, mint például az Országház, a Gresham-palota, a Zeneakadémia, és a szegedi Fogadalmi Templom. A budapesti Kálvin téri református templom és a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom is az ő alkotásait őrzi. Emellett számos külföldi helyszínen, mint például a hágai királynői palotában és a mexikóvárosi Teatro Nacionalban is megtalálhatóak munkái.

Róth Miksa mozaikalkotásai is közismertek. A Szervita téri Török Bankház homlokzatán látható Budapest legnagyobb köztéri mozaikja, de a Széchenyi gyógyfürdő és a Kossuth-mauzóleum mozaikjait is ő készítette. Munkássága során együttműködött a gödöllői művésztelep művészeivel, így több alkotása közös munka eredményeként született meg.

Örökség és Emlékezet

Róth Miksa 1944. június 14-én hunyt el 79 éves korában. Munkássága nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi művészeti világban is maradandó nyomot hagyott. A Róth Miksa Művészeti Alapítvány és a nevét viselő múzeum ma is őrzi emlékét és bemutatja páratlan életművét.

Az új generációs mozaikok napjainkban tovább viszik Róth Miksa örökségét, innovatív anyagokkal és technikákkal, melyek biztosítják, hogy ez a csodálatos művészeti forma továbbra is ragyogóan és tartósan díszítse otthonainkat és középületeinket. Ha tartósan szép és művészi mozaikburkolatot szeretne, válassza a Duocolor Mozaik Stúdió termékeit, melyeket a www.uvegmozaik.hu oldalon találhat meg.